Dino Dubbelgangers
Ma 02/12 - Leeuwarden
Natuurmuseum Fryslân
11:00 - 17:00
De nieuwste tentoonstelling in Natuurmuseum Fryslân gaat over dino’s, maar ook over dieren van nu. In Dino Dubbelgangers kijken we op welke manier moderne dieren iets vertellen over dieren van heel lang geleden. Hoogtepunt in de expositie is het skelet van een Thescelosaurus!
Om te begrijpen hoe dinosauriërs leefden en wat ze aten, kijken wetenschappers vaak naar dieren van nu die een beetje op ze lijken. Het is niet mogelijk om een levende Thescelosaurus te bestuderen, maar door naar bijvoorbeeld de ree te kijken, kunnen we wel het gedrag en voedingspatroon in kaart brengen.
Tanden en kiezen
Vooral tanden zijn kleine vensters naar het verleden. Ze vertellen ons niet alleen wat een dinosaurus at, maar geven ook iets prijs over zijn dagelijkse leven: was het een felle jager of een vredige planteneter? Door te vergelijken met dieren van nu, kunnen we ons een voorstelling maken van hoe deze indrukwekkende dieren ooit op aarde hebben rondgelopen.
Thescelosaurus
In de tentoonstelling sta je oog in oog met het skelet van een Thescelosaurus. Dit dier leefde in het huidige Noord-Amerika aan het einde van de tijd van de dinosauriërs, net voor de grote meteoriet insloeg. Hij kon wel 4 meter lang worden en had een langwerpige snuit. Thescelosaurus liep op twee benen. Het onderbeen is kort zodat Thescelosaurus met een snelle sprint kon vluchten voor roofdieren als Tyrannosaurus. De vorm van de tanden en kaken vertellen ons dat hij zelf planten at.
Ree
Thescelosaurus lijkt op een ree van nu. Hij was niet zo groot als andere dino’s en kon behendig door bossen bewegen. Zo kon hij aan roofdieren ontsnappen en voedsel vinden op plekken waar grotere dieren niet konden komen. Net als een ree at Thescelosaurus alleen planten, vooral zachte planten. Bij beide zijn de tanden zowel goed in snijden als kauwen.
Overeenkomsten
Er zijn nog veel meer dino dubbelgangers te vinden met interessante overeenkomsten. In de expositie kun je ontdekken waarin Triceratops lijkt op een olifant, wat Spinosaurus gemeen heeft met een gaviaal/krokodil en waarom we Tyrannosaurus rex vergelijken met een hyena.